ďťż

Ciśnieniowy ekspres do kawy

photo



- 30-11-2005 10:03
Nie wiem czy taki temat pasuje we wnetrzach, ale sprawa jest dość pilna a tutaj częściej zaglądacie :D
Mam dylemat jaki kupić ekspres ciśnieniowy. Wymarzyłam sobie zrobić taki prezent na gwaizdkę dla mężusia a tutaj klops. Taki wybór, że włos na głowie staje- bez waszej pomocy będę musiała jednak zdradzić się z pomysłem i wybierać ekspres z mężem. I będzie po niespodziance :cry: Proszę was o opinie na powyższy temat. :D





rafał ... - 30-11-2005 11:08
Dużo zależy od budżetu jaki chcesz na to przeznaczyć, bo można wydać od kilkuset złotych do kilku tysięcy, a jak się postarasz to nawet i więcej.

Jak określisz cenę to łatwiej będzie doradzić co w tych pieniądzach można kupić najlepszego.



- 30-11-2005 12:04
Myślę, że ok.1000zł.



kofi - 30-11-2005 12:26
Pani w Pożegnaniu z Afryką uświadamiała nas, że dobre są właśnie takie od 1000 zł, a najlepsze to takie z 2 tys. Firmy nie wymieniała, ale jak macie gdzieś jakiś specjalistyczny sklep z kawą, to spóbuj tam zapytać. Tyle, że to normalne, że oni będą namawiali na droższy. Chociaż ta nasza pani była bardzo powściągliwa we wciskaniu czegokolwiek.





rafał ... - 30-11-2005 13:12
1000 to i dużo i mało, kupisz za to dobry ekspres manualny, czyli kawa będzie dobra ale będziesz musiała kupować kawę mieloną lub mielić w młynku i bawić się w każdorazowe wsypywanie i wysypywanie.

Nie kupisz jednak automatu z wbudowanym młynkiem, gdzie kawę robi się naciskając jeden przycisk.

Z własnego doświadczenia: w domu mam manualny, w pracy automat. Kawa smakuje podobnie, ale w pracy pije jej znacznie więcej z uwagi na łatwą i szybką obsługę, w domu czasami po prostu nie chce mi się robić.



ewak39 - 30-11-2005 13:53
Prenumeruje czasopismo konsumenta "Which?", ostatnio byl przeglad roznego rodzaju ekspresow. Moge tu wrzucic kilka opinii, tylko np. czy takie ekspres ma miec funkcje spieniania mleka itp?



Inka1 - 30-11-2005 14:40
Ja mam ciśnieniowy KRUPSa (z taką opcją, że druga część to przelewowy i jest tez spieniacz mleka). Jeśli jesteś smakoszem to ja polecam taki ciśnieniowy, który ma sporo barów (mój ma 15), kawa jest pyszna, mocna, gęsta (o ile tak można rzec :wink: ) i aromatyczna.



Zbigniew Rudnicki - 30-11-2005 16:57
Mam KRUPS-a.



Dominik! - 30-11-2005 18:44
Ja polecałbym co najważniejsze ekspres z dyszą do spieniania mleka.
O ciśnieniu to chyba każdy wie. A czy taki z większą ilością automatyki, czy nie - zależy od Ciebie ( i Twojej kieszeni). Ja użytkuję (od kilku ładnych lat) dość prosty ekspres i jestem z niego zadowolony.
Mimo, ze jest trochę zabawy z ze zrobieniem kawy - ma to swój urok - picie kawy (i jej przygotowanie) jest pewnym rytuałem :D



Jacek - 01-12-2005 11:05
Kupiłem Krupsa bo do włoskich wyrobów nie mam zaufania poza tym miał fajny wygląd (w otwrtej kuchni jest to dość wżne) Warczy co prawda jak traktor (w pierwszej chwili chciełem go oddać) ale kawę parzy pyszną. Jak wejdziesz na strnę maniaków kawowych to się dowiesz że ekspres manualny poniżej 2 K to nie ekspres a kawa mielona sprzedawana w marketach to nie kawa. Ale nie dajmy się zwariować najważniejsze aby mieć radochę z picia dobrej kawy.

Pozdrawiam i zyczę słusznych wyborów



- 01-12-2005 12:27
Bardzo wam dziękuję za pomoc. Wczoraj widzialam Krupsa przecenionego z ok.900zł na 550zł. Wyglądał ładnie, miał funkcję capuccino plus- spienienie mleka, miejsce na 2 filiżanki. Nie pamiętam teraz cisnienia, ale było większe niż tych ekspresów co stały w pobliżu.
Chyba się zdecyduję. :D



Zbigniew Rudnicki - 01-12-2005 13:01
1,5 roku temu był na tym forum wątek kawowo-ekspresowy.
Można odszukać.



krzysztofh - 01-12-2005 14:48
Poszukaj na te stronie. Dobry ekspres ciśnieniowy to taki, do którego wlewasz wodę i sypiesz kawę ziarnistą. Potem tylko naciskasz guzik i po 15s kawa zaparzona w filiżance i oczywiście świeżo zmielona.
Wada to dość duże urządzenie raczej do większych kuchni no i fakt że urządzenie pobiera trochę energii, nawet jak wyłączysz opcjonalnie aby nie podgrzewało tacki na filiżani.
Ale smak kawy jest nieporównywalny z ekspresami ciśnieniowymi, które działają na zasadzie napełniania każdorazowo zmieloną kawą sitka z rączką na jedną filiżankę.
Piszę to na podstawie wrażeń smakowych (mam taką w biurze).

http://www.saeco.com.pl/saeco_incant...uxe_black.html



OLA.J. - 01-12-2005 15:18
Duże ale są takie , które można pieknie wbudować w szafke tak jak kuchenkę i inne sprzęty, niestety jedna wada : dużó droższe od wolnostojących



ozzie - 01-12-2005 19:22
Ja polecalabym ekspresy Gaggia, Seaco tez sa dobre. Moim absolutnym marzeniem jest ten, firmy kitchenaid. Mam robota tej firmy i blender, produkty kitchenaid sa po prostu niezawodne.

oto ten ekspres
http://www.cookinstyle.co.uk/default...Shopzilla&pd=Y
Cena jest zabojcza, ale dziala i wyglada super :wink:



Apia - 01-12-2005 21:12
A my mamy ekspres szwajcarskiej firmy Jura
http://www.jura.com/en/products_com/...-line-/e80.htm
Kawka wychodzi znakomita.



ozzie - 01-12-2005 22:02
Widzialam ten ekspres jura, super i kawa tez znakomita :)
Kitchenaid podoba mi sie za troche retro stylistyke, no i te czerwien :) Mozna wybrac tez bardziej stonowany kolor. pozdrawiam



aga.fabi - 04-12-2005 12:47
Mam KRUPS-a i polecam :D



Alis31 - 05-12-2005 11:20
A ja mam SAECO rewelacja,polecam,kawka jest przepyszna.



KAS01 - 18-12-2005 15:05
Ja w pracy mam Saeco Royal Digital Plus
I również potwierdzam, że kawa rewelacja. Do domu też sobie kupie jakiś automat tej firmy.
pozdrawiam
Konrad



- 19-12-2005 17:50
Dzięki wielkie za pomoc- wybrałam Krupsa. Mam nadzieję, że mężuś będzie zadowolony z gwiazdkowego prezentu :lol:
Ja na pewno będę - w końcu napiję się dobrej kawki w domu.



Dominik! - 19-12-2005 21:54
A ja powiem wam, że na budowie nawet smakuje mi zwykła "fusianka" z kubka :wink:



plaza123 - 19-12-2005 22:01
Podzielam to co pisali wczesniej inni. :D

Ja mam szwajcara "jura" , moj model nie jest za drogi i nie za tani .Tak w srodku . :D
Wiem , ze byl sprzedawany w Polsce za okolo 5000 PLN.

http://img416.imageshack.us/img416/8118/ekspress9qp.jpg

Kawka naprawde jest bardzo pyszna i oplaca sie naprawde "zainwestowac" w taka maczynke.
:D



Zochna - 19-12-2005 22:50
ja się zgłaszam z Saeco :) Mam manualny - i bardzo lubie
walić kolbą w zlewozmywak żeby wywalić fusy ;)
Tak serio - to dużo zależy od kawy - dobra Arabica to 90% sukcesu :)



wbrat - 20-12-2005 10:09
gorgu77: na pewno prezent bedzie sie podobal! :D

No wlasnie.... ja mam Saeco za 300zł i uwazam ze jest super - nie ma zadnych bajerow, ale kawe robi. W zasadzie jesli chodzi o smak kawy to modele za kilka stowek nie roznia sie niczym od tych za kilkanascie - tu i tu zazwyczaj 15barow wiec kawa taka sama. Najwazniejsza roznica to mlynek - tanie go nie maja (tak jak ten moj), wiec tu moze byc newralgiczne miejsce jesli chodzi o smak - wiadomo - co swiezo zmielona, to swiezo zmielona.

Skoro juz taki watek sie zrobil w dziale wnetrz, to moze ktos podzieli sie doswiadczeniami z roznymi gatunkami kaw - ktore wyjatkowo polecacie a ktore odradzacie (gorgu77 - Tobie tez sie przyda ta wiedza - kup tez koniecznie kawe pod choinke!).

Ja poki co moge powiedziec, ze razem z ekspresem kupilem w markecie kawe saeco tak, zeby od razu wyprobowac jak to to dziala i ta kawa bardzo mi nie odpowiada - jak dla mnie jest po prostu niesmaczna.



KAS01 - 20-12-2005 10:53
Ja jednak widze dużą różnice w smaku kawy zrobionej w ekspresie ciśnieniowym w stosunku do zwykłego. Dla mnie ta z ciśnieniowego jest zdecydowanie lepsza.



Zbigniew Rudnicki - 20-12-2005 11:18
LAVAZZA Qualita Pro (dość droga) od święta
elite PEDRO'S mielona, na co dzień.
Kawy nie ubijam zbyt mocno, za to połowę mielę dodatkowo i mieszam z tą grubo mieloną fabrycznie (tak kawę przygotowują włosi, a raczej kupują gotową espresso).
Wskaźnikiem prawidłowego przygotowania i ubicia kawy jest, aby przy parzeniu ciekła "ciurkiem" przez jeden otworek, a "kroplowała" przez drugi.
Jeżeli przy parzeniu expressowym kawa jest kwaśna - to znaczy że jest zepsuta, przechowywana w złych warunkach = dyskwalifikacja.



KAS01 - 20-12-2005 11:43
Na codzień piję w dużych ilosciach (kilka dziennie, bo bardzo lubie kawe, a nie znoszę herbaty) kawę Astre niskodrażniącą. Jest to jedyna kawa jaką znam która nie powoduje u mnie żadnych dolegliwosci (np. przyspieszone bicie serca), przy takiej ilosci jaką wypijam.



wbrat - 20-12-2005 13:11
Z tym oczywiscie sie zgadzam. Ja pisalem o roznicach w kawie zrobionej w ekspresie cisnieniowym za 300zł i za 3000zł (oba 15 bar). Pomijając kwestię świeżości mielenia kawy, bedą smakować tak samo.

Czekam na dalsze propozycje: gatunki kawy, ktore najbardziej wam smakuja! :)



higgins - 20-12-2005 19:57
Też zamierzam kupić taki ekspres i cały czas zastanawiałem się jak to jest z tymi manualnymi - aby zaparzyć filiżanke kawy trzeba nasypać , zamknąć włączyć, potem wyciągnąć wysypać, wypłukać, nasypać ponownie itd.? Czy może mi ktoś powiedzieć czy dobrze rozumiem? a jak jest w automatach? Tam te fusy to ....gdzieś sobie leca i wysypuje się je "hurtowo"? >>>>> :o



Zochna - 20-12-2005 21:29
higgins - w manualnym mozesz wyciurkac jednorazowo jedna lub dwie.
Potem - jak mowisz - wysypac, wyplukac , nasypac, ubic, wkrecic, nacisnac i nastepne dwie..ja tam lubie ten rytual :) Chociaz przy duzej ilosci chetnych to troche trwa..
A w takim automacie to sypiesz ziarna - sam odmierza ilosc w zaleznosci od wielkosci i mocy kawy i lejesz - dopoki sie woda nie skonczy albo pojemnik z fusami nie zapelni no albo kawa nie skonczy. To wysypujesz - nalewasz wode wsypujesz kawe i od nowa. Mam taki w pracy - mysle ze pojemnik wytrzymuje fusy z 15-20 kaw ..



MALINKA - 20-12-2005 23:22
Mam Krups-a - z młynkiem, spienianiem mleka. Używam od roku i jestem bardzo zadowolona. Cena co prawda nie jest zachęcająca (3500) ale było warto. kawy próbowaliśmy różne ale stanęło na Tchibo cafe espresso - niestety do kupienia tylko u dystrybutora - trzeba kupić karton (paczki po 0,5kg w ziarnach). Nie jest dostępna w sklepach. Ale jeśli ktoś ma firmę, w której idzie dużo kawy to warto zamówić bo jest naprawdę dobra. W firmie mamy ekspres Bosh-a - ale zdecydowanie lepszy jest KRUPS. Kawa też smakuje inaczej mimo tego że jest to kawa tej samej firmy.



higgins - 21-12-2005 14:16

higgins - w manualnym mozesz wyciurkac jednorazowo jedna lub dwie.
Potem - jak mowisz - wysypac, wyplukac , nasypac, ubic, wkrecic, nacisnac i nastepne dwie..ja tam lubie ten rytual :) Chociaz przy duzej ilosci chetnych to troche trwa..
A w takim automacie to sypiesz ziarna - sam odmierza ilosc w zaleznosci od wielkosci i mocy kawy i lejesz - dopoki sie woda nie skonczy albo pojemnik z fusami nie zapelni no albo kawa nie skonczy. To wysypujesz - nalewasz wode wsypujesz kawe i od nowa. Mam taki w pracy - mysle ze pojemnik wytrzymuje fusy z 15-20 kaw ..
Dzięki, teraz to wiem ze musze jeszcze "przyoszczędzić" na automatyczny bo taki bardziej mojej pieknej bedzie pewnie odpowiadał 8)



wbrat - 21-12-2005 14:24
Tak jak pisalem wyzej ja mam reczny i ciekawi mnie jak w automatach rozwiazuje sie problem spieniania mleka - u mnie podstawiam szklanke pod dysze i spieniam, w automatach mleko gdzies sie wlewa, ono plynie sobie rurkami gdzies az w koncu znajduje sie w filizance - niby wygodniej, ale zastanawiam sie jak sie czysci te rurki i zbiornik na mleko - chyba nie jest to takie proste, nie? U mnie przecieram dysze i juz. A tam?

pozdr.



rimsky - 12-01-2006 10:14
W prezencie slubnym dostalismy Saeco Vienna Superautomatica (wtedy ok 1600 zl). Po roku przestal robic dobra kawe. Kilka wizyt u serwisantow saeco - podobno wszystko ok, a ekspres nie mieli dobrze i - jak dla mnie - nie osiaga temperatury takiej, jak powinien. W MM mowia ze saeco robi cale bebechy do drogich ekspresow. Mozliwe...
Ok rok temu kupilismy Clatronica za 237 zl. Manualny z dysza do spieniania. Z pelnym przekonaniem ze podziala moze pol roku i wyrzucimy.
Trzeba troche zabawy, bo wszystko sie wklada ubija itp samemu, ale kawa swietna.
I dziala do tej pory bez zarzutu.
Tak do przemyslenia...



Zbigniew Rudnicki - 12-01-2006 11:11
Mój KRUPS spienia dobrze, ale kłopotliwe jest użycie , a potem mycie.
Więc spieniam mleko ręcznym mikserkiem kupionym w IKEA.
Taki ze srebrną (kolor) rączka i obrotową sprężynką.
Mleko może być zimne lub ciepłe.



Galja - 12-01-2006 18:08
Polecam to ofrum: http://www.forum.kawa-online.com/
Naprawde się wiele można tam dowiedzieć :D
Pozatym: ekspres to jedno, a kawa to drugie.jeżeli do super-extra-hiper najdroższego ekspresu wsypiesz pedro'sa to nic nie pomoże. A jak dasz Kimbo lub Illy ewentualnie coś z lavazza to od razu smak sie polepszy.Obowiązkowo szkalneczka wody obok do popicia i podniesienia walorów smakowych.
Prawdziwy barista nawet z ekspresu za 300zł "wydusi" małą-czarną-najlepszą pod słońcem :wink: 8)



leli1 - 23-01-2006 14:48
Pytania do uzytkownikow Krupsa-czy macie jakies sprawdzone pomysły co do czyszczenia sitek? Przezyłam niemałe zdziwko kiedy po ok 2 mies uzytkowania calkiem zatkało sie sitko (kawa ledwo kapała), poszlam do najblizszego serwisu-sitka na zamowienie!! czekałam ok 2 tyg. i dostałam sitko (na 1 filizanke) za ok 40 zł!!! Teraz wysiadło sitko na 2 filizanki....ciekawe jak dlugo bede czekac i ile kosztuje. Na uszczelke sie niestetety nie doczekałam (na szczescie mąż skutecznie poki co skleił starą).
Czy tylko ja mam problemy z czesciami do krupsa, czy tez to ogolny problem. A moze znacie miejsca gdzie mozna sie prosto i szybko w nie zaopatrzyc?!



tacim - 26-09-2009 08:23
Temat stary jak świat ale nowego nie będę zakładał. Kupuje sprzęt do kuchni i tu 2 pytania czy warto inwestować w express do zabudowy . Mogę kupić tanio Whirlpoola ACE 100 IX taka padlinka . Jakieś macie przemyślenia używacie expresy . Ja nigdy nie miałem więc nie mam wiedzy w tym temacie na co zwracać uwagę itd.



miHoo79 - 26-09-2009 17:11
Jak dla mnie licza sie tylko 2 firmy:
1. JURA
2. SAECO

reszte pomijam ;)



ellaj - 26-09-2009 17:28
Jest juz gdzies nowy watek na temat i tez pytalam o te ekspresy do zabudowy.
Niestety, nikt nie udzielil mi odpowiedzi.
Tez chcialam ekspress do zabudowy, ale chyba wybiore firme bosch lub siemens.
Chcialam ekspress, mikrofale i piekarnik w jednej, poziomej linii.
W innym z kolei watku podpowiedziano mi, ze te zabudowane ekspressy moga przeciekac i wtedy wszystko leci za meble.
I chyba zdecyduje sie na wolnostojaca jure.
Jura podobno najlepsza firma, jesli chodzi o ekspressy do kawy.



Nefer - 26-09-2009 17:34

Jak dla mnie licza sie tylko 2 firmy:
1. JURA
2. SAECO

reszte pomijam ;)
Też tak mam.



aneta s - 26-09-2009 19:54
Jura zdecydowanie, do tego dobra ziarnista kawa i jestem prawie w niebie :lol:



tacim - 26-09-2009 21:30
ale ceny kosmos Jura do Saeco



Nefer - 26-09-2009 21:33

ale ceny kosmos Jura do Saeco Czy ja wiem... Jura ENA5 to ok, 2500.
Nie wiem czy można kupić dobry ekspres taniej.. Jeden już kupiłam - jest beznadziejny i w zasadzie nikt go nie używa.



aneta s - 27-09-2009 07:31
Ja podobnie jak Nefer kupiłam jeden ekspres nietani bo wydawało mi się, że Jura za droga. Oczywiście działa ...ale kawka nie jest taka smaczna :roll: postanowiłam nie eksperymentować już więcej :evil: mam nadzieję, że nie będzie awaryjny i nie wydam majątku na serwis :wink:



tacim - 27-09-2009 09:38
to na co nalezy zwrócić uwagę kupując expresa



ellaj - 27-09-2009 13:24
Ja juz tylko bede patrzyla na wyglad, bo na jure sie zdecydowalam.
I chce duzo bajerow, nawet jak ich nie bede uzywala :)



Nefer - 27-09-2009 13:47
A ja chcę tylko jeden guzik :) I świeżo mielone ziarna kawy :)



m&k - 27-09-2009 14:14
Jura, Saeco, Siemens robione są w jednej fabryce..
my myśleliśmy nad jurą, ale wybraliśmy Siemensa TK 76009 - pełny automat ciśnieniowy
http://i22.photobucket.com/albums/b3...009_defeps.jpg

tak naprawdę ważna jest temperatura zaparzania oraz kiedy kawa była palona
(polecam Marfisę z palarni La Brasiliana z Ferrary)
więcej profesjonalnych porad na forum:
http://www.caffeprego.pl/phpBB2/index.php



Nefer - 27-09-2009 14:24
Jest ładny - ale nie tańszy niż Jura :) :wink:



m&k - 27-09-2009 15:09
Nefer - zależy która Jura ;-)



ellaj - 27-09-2009 15:36

Nefer - zależy która Jura ;-) A, to inna sprawa :)



aneta s - 27-09-2009 15:38
Ja nie chcę za mocno zbajerowanego, bo z doświadczenia wiem, że wielu funkcji nie uzywa się wogóle :wink: Jak dla mnie najważniejsza w tym całym kawowym zawrocie głowy jest kawa właśnie :lol: bo jak ziarno będzie niesmaczne to nawet najdroższy i najlepszy ekspres cudów nie zdziała :wink: Właśnie popijam pyszną, drugą juz dzisiaj kawusię :wink:



Nefer - 27-09-2009 21:25
Ja nie zamierzam szaleć - w końcu piję kawę w domu tylko 2 razy w tygodniu :)
więc wystarczy Jura ENA 5 :

http://www.michellocaffe.pl/zdjecia/Jura_Ena_5_d.jpg



Grazia-Ol - 09-11-2009 09:03
"Przymiarkę" do ekspresu Jura zrobiłam wczoraj w MM.
I co ?
1. Ekspresy Jura 3 szt. - wybór słaby
2. Informacje sprzedawców mierne.
3. Dzień bez VAT w MM to bzdura.

Dlaczego?
1. Wcześniej robiłam rozeznanie u trzech sprzedawców z różnych stron kraju. Ekspresy Jura cena brutto z przesyłką + termos na mleko + 1 kg Lawazza tańsze od ekspresów Jura sprzedawanych bez VAT w MM (bez termosu i 1 kg kawy) :o

Których modeli nie polecali sprzedawcy?
1. Ena 5 - prostota zawodna
2. F70 - klawiatura dotykowa zawodna
3. Z 5 II - raczej do małej gastronomii
4. J5 - słaby do swojej ceny

I o dziwo 2 sprzedawców poleciło stary sprawdzony F50 (w MM cena bez VAT 3.770 PLN :o ), u spredawców brutto taniej ok. 150 PLN :wink:
Wróciłam z MM nez termosu i z przeświadczeniem, że więcej tam nie pójdę, bo żelazko Rowenta, kte można kupić już od 300 zł w necie, u nich kosztuje 456 zł.

Nadal, nie wiem, który ekspres mam kupić? Njaczęsciej pije się 2, w święta 4, a okazjonalnie więcej kaw. Mimo tego chcę prosto; podejść, postawić, przycisnąć, wypić kawę z mlekiem. :wink: Może być spienione.

Czy ktoś taki ma? Myślę o Jurze i o uratowaniu domu od bankructwa.

Pozdrawiam kawoszy.

Aha, czytałam wszystkie wątki. :roll:
:wink: :wink: :wink: :wink:



joliska - 09-11-2009 11:26
Od 2 miesięcy mam automat Saeco Talea Ring Plus - nie zamieniłabym go na inny, nie szkoda mi pieniędzy, jakie na niego wydałam. Odradzono mi - i słusznie - sprzęt, przez który przepływa mleko. Mnóstwo rurek, wężyków, zakamarków, których nie sposób doczyścić... Mleko spieniam albo pod dyszą, albo w Mlecznej Wyspie, którą dostałam w komplecie :D



Grazia-Ol - 09-11-2009 12:39
Joliska

Bardzo cenną informację podałaś :D
Byłam przekonana, że najlepiej jak wszystkie funkcje zamknięte są w jednym systemie.

:roll: Czytałam gdzieś o dużej awaryjności tej marki. Ale nie jestem pewna gdzie :roll: czytałam, ale z Twojej wypowiedzi wygląda, że są Ok.



coffee - 09-11-2009 14:37
Fajni Ci sprzedawcy w MM. Prostota zawodna, elektronika też :wink: Najlepiej pewnie zalać kawę wrzątkiem i nic się nie zepsuje :D

Ena5 faktycznie nie jest skomplikowana, ale dla mnie to tylko zaleta. Mleka nie spieniam codziennie, ale nawet jeśli, to czyszczenie nie jest żadnym problemem. Grunt to wyrobić w sobie nawyk czyszczenia, wtedy zajmuje to kilkanaście sekund.
Tfu, tfu więcej jej nie chwalę, bo jeszcze coś zaszwankuje...